P Studio

For
Castel Petrosa, Italy
Description

The design of the K-8 school for the town of Castel Petrossa was part of a regional competition for Benevento, Italy. The program includes a gymnasium, cafeteria, faculty offices, and classrooms to support kindergarten through the end of eighth grade with an average classroom size of twenty students. To accommodate the budgetary and construction constraints of the region, the school was designed to be built in phases. Each volume was designed to operate independently which would allow for the building to function during the relatively unpredictable and slow construction time [an average of 7 years].
As part of Italy’s push towards newer technology and sustainable practices in their architecture, our team implemented a double-envelope glazing system on the southern façade that was fitted solar panels and thermal retainers to generate energy for the building. On the northern face of the building, traditional stone work and red-clay tiles are used to compliment the small town’s local historic vernacular. The combination of the two halves of the building is the result of a dual interpretation of the site which is at once modern [the stretch of new shopping area across the highway to the south] and historic [the nearby farmhouses and village to the north].

Type
Education Architecture